Do I need an SPCC plan?
Short answer: if your facility stores more than 1,320 U.S. gallons of oil above ground, counting every container of 55 gallons or more, and a spill could reasonably reach navigable waters or…
Guides · 40 CFR 112
The rule in plain English: whether you need a plan, what it costs, what the monthly inspection covers, how long records must survive, and what happens when your tanks change. Informational only: not legal advice, not PE certification.
Short answer: if your facility stores more than 1,320 U.S. gallons of oil above ground, counting every container of 55 gallons or more, and a spill could reasonably reach navigable waters or…
Short answer: it depends on which kind of plan you need. A Tier I qualified facility can self-certify using the EPA's free template: the plan costs nothing but your time. A Tier II qualified…
Short answer: the SPCC rule requires integrity inspections of bulk storage containers on a regular schedule developed in accordance with industry standards, conducted under written procedures, and…
Short answer: 40 CFR 112.7(e) requires that records of SPCC inspections and tests, signed by the appropriate supervisor or inspector, be kept with the plan or at the facility for three years. That…
Short answer: when a change at your facility (adding or removing containers, replacing piping, modifying secondary containment, switching stored product) materially affects the potential for a…
Short answer: at least once every five years, the owner or operator must complete a review and evaluation of the SPCC plan, and document it. For qualified facilities, the documentation is a signed…
Short answer: a regulatory alert from the Energy Marketers of America (April 30, 2026) - "EMA has learned that EPA Region 6 has launched a coordinated enforcement sweep targeting SPCC" - described…
The free wizard sizes your facility against the 1,320-gallon threshold and issues a Tier I/II verdict with the reasoning, in about three minutes.