Guide · 40 CFR 112
You changed your tanks. Now what? SPCC plan amendments under 112.5(a)
Published October 2026 · PlanKeep
Short answer: when a change at your facility (adding or removing containers, replacing piping, modifying secondary containment, switching stored product) materially affects the potential for a discharge to navigable waters, your SPCC plan must be amended within six months of the change, and implemented as soon as possible but no later than six months after preparation (40 CFR 112.5(a)). For self-certified qualified facilities, the owner or operator re-certifies the amended plan; no PE visit is required unless the plan itself is PE-certified or the facility changed in a way that moves it out of the qualified-facility buckets.
What triggers an amendment
The rule's phrase is "a change in the facility design, construction, operation, or maintenance that materially affects the potential for a discharge." EPA's own template gives the working examples:
- adding or removing containers: that new 2,000-gallon diesel tank counts, and so does retiring an old one;
- reconstruction, replacement, or installation of piping systems;
- changes to secondary containment systems: relining a dike, adding a liner, altering drainage;
- changes in the product stored: switching a tank from diesel to a different oil class;
- revisions to standard operating procedures that affect discharge potential.
Routine, like-for-like maintenance doesn't reopen the plan. Adding capacity does. And note that removals count too: if the plan's container list no longer matches what's actually on the ground, in either direction, the plan is out of date and 112.5(a) is running.
The two clocks
- Prepare: the technical amendment must be prepared within six months of the change.
- Implement: implementation happens as soon as possible, and no later than six months following preparation.
Miss the first clock and the plan is stale the moment an inspector compares it to the tank farm. Miss the second and you hold a paper amendment nobody actually built: containment that exists only on paper is a classic citation.
Worked example: you take delivery of a new 2,000-gallon tank on March 1. The amendment (updated container list, revised capacity calculations, any containment or security implications) must be prepared by September 1. If it's prepared on August 20, implementation must be complete by August 20 of the following year, and "as soon as possible" means don't park it there on purpose. The tank itself, meanwhile, is subject to the rule's requirements from the day it's installed.
The bookkeeping inspectors expect
Amendments are recorded in a technical amendment log: review date, description of the amendment, and the name and signature of the person certifying it. For a self-certified qualified facility, the certification is the owner's or operator's, re-certifying the plan in the same manner as the original self-certification statement. If your plan is PE-certified, the amendment follows the PE path. The log is what proves the whole trail; a made amendment without a log entry is invisible to an inspector.
The five-year review log (112.5(b)) lives alongside it: same binder, same discipline, different trigger.
Where this breaks in practice
The trigger isn't an inspection; it's a procurement decision someone made on a Tuesday. The plan lives in a binder or a PDF; the container list lives in a spreadsheet; the person ordering the tank has never seen either. By the time anyone connects the purchase to the plan, half the six months are gone, or all of them.
PlanKeep closes that loop mechanically: when a container is added or removed in the facility registry, an amendment task opens automatically with the 112.5(a) deadline attached (prepare within six months, implement within six months after that), and the registry, the plan's container list, and the amendment log stay the same document. If your amendments currently depend on somebody remembering, that's the gap to close.
FAQ
Do I need to amend the plan for routine tank maintenance? No: like-for-like maintenance and repair don't materially affect discharge potential. Adding, removing, or replacing containers and piping, changing containment, or changing stored product does.
Who certifies an amendment for a self-certified facility? The owner or operator, in the same manner as the original self-certification. A PE is not required unless your plan is PE-certified or the change took the facility outside qualified-facility eligibility.
What if I missed the six-month window? Prepare the amendment now and document the reason for the delay. The violation is already on the clock; the practical question is whether the inspector finds a stale plan, a stale plan plus a log, or a corrected file with an explanation.
How do I make sure this never bites us? Tie the trigger to the container registry. That's what PlanKeep does: registry changes open amendment tasks with the deadlines attached, and the audit package carries the log. See the record retention side of this for why the log matters as much as the amendment.
Informational assessment only. Not legal advice, not PE certification.