Guide · 40 CFR 112
Do I need an SPCC plan?
Published October 2026 · PlanKeep
Short answer: if your facility stores more than 1,320 U.S. gallons of oil above ground, counting every container of 55 gallons or more, and a spill could reasonably reach navigable waters or adjoining shorelines, you need an SPCC plan under 40 CFR part 112. Below those thresholds, you don't. Above them, the kind of plan you need depends on how big your facility is and what its spill history looks like.
The SPCC rule (Spill Prevention, Control, and Countermeasure) has been around since 1973 under the Clean Water Act. It is a prevention rule: its whole point is that keeping oil out of the water is cheaper and safer than cleaning it up afterward. It applies to the owner or operator of the facility: that's you, not your fuel supplier and not the tank vendor.
Here's how to work out whether it applies to you, in three tests.
Test 1: Do you store "oil"?
The rule's definition is broader than most people expect. "Oil" under 40 CFR 112.2 includes petroleum products of every kind (diesel, gasoline, lubricating oil, hydraulic fluid) and animal fats and vegetable oils. Facilities with bulk cooking oil, seed oil, or large transformer installations are subject to the rule just like fuel yards are.
Common examples that count: diesel day tanks and bulk tanks, waste oil tanks, hydraulic oil reservoirs that are part of the facility rather than the machine, heating oil at commercial sites, generator fuel tanks, and mobile refuelers kept at the site.
Test 2: Count your capacity
This is where most facilities trip. The counting rules:
- Count every container of 55 gallons or more. Drums, totes, IBCs, aboveground tanks: all of it adds up. A dozen 55-gallon drums is 660 gallons toward your total.
- Add up everything aboveground. If the aggregate exceeds 1,320 gallons, the rule applies.
- Completely buried storage counts separately: the threshold there is 42,000 gallons, and buried tanks bring their own corrosion-protection requirements.
- Excluded from the count: containers under 55 gallons, containers used exclusively for wastewater treatment, permanently closed containers, motive-power containers (the fuel tank in a truck), hot-mix asphalt containers, milk and milk-product containers, pesticide application equipment, and heating oil used solely at a single-family residence.
The 1,320-gallon number sneaks up on people. One 1,000-gallon diesel tank plus a 275-gallon waste oil tote plus a few drums is already over.
Test 3: Could a spill reach navigable waters?
The rule applies only if you could reasonably expect a discharge to navigable waters or adjoining shorelines. You don't need a riverfront site: a ditch that drains to a creek, a storm drain, even a graded yard that runs toward a culvert can establish that expectation. For most facilities with bulk storage, the honest answer here is yes.
All three tests pass? You need a plan. Here's which kind.
Which kind of plan?
- Tier I qualified facility. Aggregate aboveground capacity of 10,000 gallons or less, no single aboveground container larger than 5,000 gallons, and a clean recent discharge history: no single discharge over 1,000 gallons and no two discharges over 42 gallons each within any 12-month period during the last three years. If that's you, you can self-certify your plan using the EPA's free Tier I template: no consultant, no Professional Engineer.
- Tier II qualified facility. You meet the qualification criteria but have, say, one container over 5,000 gallons. You still self-certify, but instead of checking boxes on a template, you prepare the plan yourself, using EPA's Plan Preparation Guide as the model.
- PE-certified plan. Above 10,000 gallons aggregate, or by choice. A licensed Professional Engineer certifies the plan. This is where consultants charge for preparation, typically $2,500-10,000 depending on the facility.
Note the important nuance: a facility can be over the 1,320-gallon applicability threshold and still be a Tier I qualified facility. The 1,320 figure puts you in the rule; the 10,000 and 5,000 figures decide how you certify.
The part people forget
Writing the plan is the beginning, not the end. Once it exists, the rule obligates you to operate it:
- monthly visual inspections under written procedures, with signed records kept three years (112.7(e));
- annual discharge prevention briefings for oil-handling personnel (112.7(f));
- plan amendments within six months when the facility changes materially (112.5(a));
- a documented plan review every five years with a signed statement (112.5(b)).
That lifecycle is what inspectors actually examine. A plan that was certified in 2019 and hasn't been touched since is, functionally, a documentation violation waiting to be counted.
FAQ
Does a single 500-gallon diesel tank trigger the rule? Not by itself: you need aggregate aboveground capacity over 1,320 gallons. But count everything: drums and totes of 55 gallons or more add up faster than you'd think.
I'm a farm. Doesn't agriculture get an exemption? There's no blanket exemption for farms above the thresholds. Some farm-related storage (e.g., certain pesticide application equipment) is excluded, and vehicles are motive-power containers, but bulk diesel and lube oil storage counts like anywhere else.
Who enforces this, EPA or the Coast Guard? For fixed facilities like yours, EPA. The Coast Guard handles vessels, and transportation-related onshore facilities (pipelines, terminals) fall under DOT agreements. EPA can inspect facilities and assess civil penalties that currently run up to $68,445 per day, per violation at the inflation-adjusted maximum (2025 level, 40 CFR 19.4).
Is SPCC the same as a stormwater SWPPP? No. SWPPP is Clean Water Act stormwater permitting; SPCC is oil spill prevention. Different rules, different inspections, and having one says nothing about the other.
Where do I start if I think I'm over the threshold? Size your facility honestly: list every container of 55 gallons or more with its capacity. PlanKeep's free wizard does exactly that in about three minutes and tells you which bucket you're likely in. Informational only, not legal advice and not PE certification, but it turns "I think we might need a plan" into an answer with math behind it.
Informational assessment only. Not legal advice, not PE certification.